Stjernestør
Stjernestør (Acipenser stellatus) (Tyske navn: Sternhausen) er en havfisk, der kan blive ca. 220-280 cm lang og veje 80 kg.
Stør : Størrelse
En Stjernestør når en maksimal længde på 220-280 cm, gennemsnitslængden er ca. 120-150 cm, gennemsnitsvægten er ca. 15-25 kg.
Den maksimale offentliggjorte vægt af et stjernehus er 80 kg.
Vidste du: Støren er omkring 200 millioner år gammel.
[wpdevart_youtube caption=”” align=”left”]FdX2Jhdbq4U?rel=0[/wpdevart_youtube]
Stør foder
De lever i fangeskab af stør foder. I naturen lever de hovedsageligt af orme, insektlarver, krabber og små fisk.
Stør til salg
Vi har mange fine stør til salg i Monkey World.
De sælges fra 20cm. så længe lager haves!
Stør i havedam
Stør er populære fisk til havedammen – oftest på grund af deres hajlignende og sjove udseende.
Det er spændende og afstressende at lede efter dem i dammen. Du bør mindst have 2.500-5.000 liter vand for at holde de fleste stør, da de er aktive året rundt og vokser.
Selvom støren minder om hajen af udseende, kan den dog på ingen måder sammenlignes med en haj.
Støren er nok den ældste fisk i havedammen historisk, da den ikke har forandret eller udviklet sig særligt gennem årene. I stedet for skæl har stør fisken stadig skjold og benplader.
Stør er generelt en hårdfør havedamsfisk, som er nem at passe. Du skal dog stadig sørge for, at vandkvaliteten er god, iltniveauet er højt og foderet er af høj kvalitet.
Størens udseende
Stør er en fiskeslægt med 17 forskellige arter af store fisk, hvor de største bliver mellem 6 – 8 meter lange. De stør fisk, vi holder i havedammen herhjemme, er dog nogle af de mindste medlemmer af familien – selvom de, sammenlignet med andre populære havedamsfisk, er nogle af de største, som vi sætter ud i de danske damme.
En stør kan kendes på dens hajlignende udseende. Fisken har skægtråde foran munden, som den bruger til at finde føde på bunden. I naturen lever en stør fisk af krebsdyr og snegle.
Stjernestør levested
Stjernestørens levested er Det Kaspiske Hav, Sortehavet og Azovhavet og deres bifloder. I Det Kaspiske Hav er der en nordlig og en sydlig befolkning, som adskiller sig noget med hensyn til deres morfologi (talerstol med forskellige længder og forskellige antal knogleskærme). I saltvand lever Sternhausen i vanddybder på op til ca. 300 m.
Stør vandre
Som en anadrom vandrende fisk migrerer Sternhausen fra saltvand til ferskvandsfisk under gydetiden for at gyde der.
Stør kaviar
Stjernestøren plejede at være en vigtig leverandør af kaviar (“Sevruga Malossol” kaviar). Han blev fanget med net og linjer. Efter et drastisk fald i befolkningen (især i det Kaspiske Hav) er det nu kunstigt gengivet og frigivet i alle 3 have.
Stjernestør: Sternhausen (Acipenser stellatus) kan leve i maksimalt 30-35 år
Vigtige træk ved Stjernestør:
- Den har en langstrakt og spindelformet krop.
- Stjernestørens ryg- og overkropsområde er rødbrun til blålig-sortlig, dens kropsflanker er gulgrå til lyserød i farve.
- Mave er snavset hvid til cremefarvet.
- Dens knogleskærme er lyst afskåret fra resten af kroppen.
- Ryggen, flankerne på kroppen og mavesiden af stjernestøren er dækket af 5 langsgående rækker af Knogleskærme: på bagsiden en række med 10-15, på hver side af kroppen 1 række med 27-42 knogleskærme langs sidelinjen og på mavesiden (hver udenfor) to rækker med 10-13 knogleplader.
- Gennem disse 5 langsgående rækker fremstår tværsnittet af kroppen femkantet.
- Disse knogleskærme har en rombform og er belagt med et skinnende lag af ganoin (emalje) (ganoid skalaer eller emalje skalaer).
- Mellem rækkerne af ryg- og sidepaneler er stjernehusets krop dækket af mange små stjerneformede plader. Disse er også arrangeret i vandrette rækker.
- Der er ingen knogleskærme mellem rygfinnen og kaudefinnen.
- Underlæber afbrydes i midten.
- Dens korte barbels er tættere på mundåbningen end på spidsen af snuden. Når de sættes tilbage når de ikke munden.
- Sanseorganer (elektroreceptorer) sidder på snuden, hvormed selv svage elektriske felter og små temperaturforskelle kan opfattes, og byttedyr kan lokaliseres
Høst af kaviar
En Stjernestør når seksuel modenhed ved 5-11 år (mænd) eller 8-13 år (kvinder). Mænd ligger ned hvert 2-3 år, kvinder hvert 3-4 år.
Nogle stjernestør migrerer til de indre floder om efteråret, tilbringer vinteren der og lægger sig det følgende år.
De fleste stjernestør begynder dog processen fra april til juni. Her vandrer de op i mindre grupper op til 15-18 km / dag.
Hannerne er altid tidligere end hunnerne. Der er også stør, der strømmer ud i brakkvand i flodmundingen.
Klæggetidspunktet er fra april til september, når vandet når temperaturer mellem 15 – 24 ° C. Da dette er tilfældet tidligere i syd end i nord, begynder sløring generelt tidligere der. Hunnerne lægger deres ca. 3 mm store æg (19.000-24.000 æg pr. Kg kropsvægt af hunnen) over skællende eller stenede eller grus/sandbund i vanddybder mellem 1-12 m. I dette tilfælde er vandets strømningshastighed 1,1 -1, 4 m / s
De ca. 10 mm lange fiskelarver klækkes efter ca. 3-6 dage og har en stor dattersæk, hvorfra de bruger et par dage. Derefter begynder de aktivt at fodre. Efter cirka 10-12 dage vandrer den unge Stjernestør langsomt (afhængigt af fødevareforsyningen) nedstrøms i flodmundingen.
Video