Papegøje
Papegøje, På denne side finder du alt den viden du har brug for om papegøjer, hvis du ønsker at købe en papegøje eller allerede har en papegøje.
Papegøjer er en orden af fugle, på latin kaldet Psittaciformes. Herunder findes 3 familier:Papegøjer (Psittaciformes)
- Familie: Kakaduer (Cacatuidae)
- Familie: Egentlige papegøjer (Psittacidae) eks.: Alexanderparakit, Nymfeparakit, Conure, Amazone, Blå-gul Ara, Mørkerød Ara, Gråpapegøjer, Pionus, Dværgpapegøje, Senegal, Caique, Undulat, Solparakitter
- Familie: Uglepapegøjer (Strigopidae, syn. Nestoridae) eks.: Kakapo, Kea, Kaka
Inden for disse 3 familier findes over 390 forskellige.
Startpakke til papegøjer
Har du lige købt en papegøje, eller overvejer du at købe en papegøje, så overvej at købe en startpakke. Startpakken indeholder, to lækre skåle, legetøj, lidt foder (bla. pellets) osv…
Det er vigtigt du kommer godt fra start. Er der noget i start pakken du ikke behøver, da du måske har en anden papegøje, end den pakken henvender sig til, så skriv til os. Vi finder noget andet du kan bruge i stedet. Mail: info@monkeyworld.dk
Papegøje arter
Der findes rigtig mange papegøje og parakit arter. Hvis du har hørt om en du tænker, hvordan mon den ser ud så kan du finde den på listen her. Her kan du se alle papegøje arter samt parakit arter. Skulle det vise sig arten/navnet ikke er på listen, hører vi gerne fra dig.
Nyhed
Vi ordner din papegøjes næb og klør for kr. 250,- imens du venter.
Pris kr. 250,-
HUSK: Tidsbestilling. Medlemmer får -15% rabat
Papegøje pasning
Står du og skal på ferie, kan du få passet din papegøje eller papegøjer i vores lille hyggelige papegøje pensionat. I vores shop kan du taste antal papegøjer du ønsker skal på ferie. Derefter taster start og slut dato i kalenderen, prisen for perioden vises derefter. Her kan du læse om vores papegøje hotel og pasning af papegøjer
Papegøjers adfærd
Papegøje adfærd kan være meget forskellig fra papegøje til papegøje. Det er vigtigt du lærer at læse papegøjens signaler, så du ikke overtræder dens grænser, eller bliver bidt. Ny startere der ønsker en tam fugl bør helt sikkert starte med et af vores kurser for papegøjer. Er der ikke et kursus på trapperne så start med teksten neden under.
>Min papegøje er aggressiv i yngletiden< Hvis det er tilfældet så bør du læse lidt om foder typer. Det kan nemlig sagtens være dit foder, der sætter papegøjen i den tilstand. Læs mere her i afsnittet om aggressiv papegøje! og vælg et fodder der holder din papegøje fra den tilstand. Ønsker du at yngle, så køb et fodder der har alt du skal bruge!
Her kan du læse om adfærd, samt hvad du skal gøre af overvejelser før du køber en papegøje.
Inden du køber dig en papegøje
Der er rigtig meget du bør sætte dig ind i, før du anskaffer dig en papegøje. Læs mere her!
Vi kan træne din papegøje
I Monkey World tilbyder vi at træne med din papegøje. Læs om træningen med kakaduen Pondus her!
Træning af papegøjer
Træning = Tillid. Du er nød til at tage det stille og roligt og vinde din papegøjes tillid før I kan påbegynde træningen.
Der er 3 vigtige ting du skal starte med når du træner.
Fuglen skal vide hvor den hører hjemme = HJEM
Den skal kunne komme op på din håne/finger = OP
Den skal vide hvad ros er, altså det ord du bruger når der kommer belønning = DYGTIG
Husk vi har jævnligt kurser i papegøje træning via vores klub
Du kan bruge alle ord, vigtigt er det bare at du er konsekvent og bruger samme udtagelse for ordet.
Se en lille video her: Sådan begynder du træning efter der er skabt tillid med papegøjen.
[wpdevart_youtube]NB3Q2xTlbUs?rel=0[/wpdevart_youtube]
Hvordan skaber man så den tillid?
Vi sætter en tom skål, helst rustfri, da det er vigtigt det larmer, det du skal til.
Hver gang du passerer papegøjens bur smider du et afskallet solsikke frø eller pinjekerne i skålen og siger DYGTIG. Det bliver du ved med indtil papegøjen kommer for at få den. (tøm skålen engang i mellem hvis den ikke gider, men bliv ved, det skal nok komme. Når papegøjen begynder at komme til dig for at få den, så I klar til træning.
Vigtigt:
- Giv kun papegøjen belønning, når papegøjen udfører den opgave du har bedt den om.
- Giv altid ros (DYGTIG) når papegøjen adlyder (eller kliker)
- Husk godbidder med det samme, aldrig vente.
- Brug ikke flere kommandoer samtidigt
- Ta´det stille og roligt
Flyveseler og flyve Suit
Det er sjovt at have sin papegøje med på farten. Køb en sele, en Smykke eller et Suit og prøv hvor sjov en oplevelse det er for jer begge to at komme udendørs sammen.
Papegøje flyvning
Nu kan du også som medlem af Klub Monket World flyve med din papegøje i vores nye store udendørs flyvehal. Flyvning er kun for de større papegøjer i størrelsen grå jaco, amazone og større grundet flyvehallens design. Meld dig ind i klubben og book tid her!
Min papegøje vil ikke spise grønt
Hvis din papegøje ikke vil spise grønt, så klik her!
Se ny video med opskrifter direkte fra TV køkkenet, her under. Husk at SUBCRIBE på vores kanal!
[wpdevart_youtube caption=”” align=”left”]bnNDP5yPdUo?rel=0[/wpdevart_youtube]
Fredags slik til papegøjer
Der er flere ting du kan hygge dig med, sammen med din papegøje, uden du behøver få dårlig samvittighed over om den nu kan tåle det.
De to her er et sikkert hit og de har godt af det.
Jelly Cups, klik her!
Fredags slik, klik her!
Verdens største papegøje
Araen er verdens største papegøje og kan blive op til en meter lang. Den bor i lande, hvor der er regnskov, som for eksempel Honduras, Nicaragua, Costa Rica
Pellets nyhed til papegøjer.
Markedets bedste kvalitet af Pellets fra Wisbroek, sælges i Monkey World fra februar 2020
Foder til papegøjer.
En papegøje spiser gerne bark fra træerne og blade. Som hovedfoder skal du tilbyde din papegøje frø blandinger eller Pellets. Husk vitaminer til din papegøje.
Papegøje unger
Papegøjer lægger æg. Hvor mange æg de lægger afhænger af papegøje arten, forhold, foder, stress osv. Det er rigtig spændende at få papegøje unger. Her kan du læse om vores papegøje unger
Papegøje til film
Her kan du læse om vores papegøjer til reklame film
Papegøje Sygdomme
Papegøjer, kan sagtens blive syge. En ting der er meget vigtig at være opmærksom på er gennemtræk. En papegøje kan sidde ude året rundt hvis den har læ og en varme lampe, men den må under ingen omstændigheder få gennemtræk. (bemærk en alm. varme lampe til kyllinger, krybdyr m.m. har ikke indbygget fugle lys, men den kan varme). Her kan du læse om papegøje sygdomme
Papegøje Dyrlæge
Der findes mange dyrlæger, men ikke mange har forstand på papegøjer. Monkey World bruger de bedste dyrlæger, til vores dyr. Til papegøjer anbefaler vi: Kongelundens Dyreklinik, læs mere her!
Styrk papegøjernes immunforsvar med vitaminer.
[wpdevart_youtube]EZ-t33RLuII?rel=0[/wpdevart_youtube]
Klik her for video fra operations stuen da Oskar var til dyrlægen
Hvad må papegøjer spise
Hvad må papegøjer spise ud over almindelig foder. Papegøjer elsker at smage på alt det du giver dem, men pas på, det er ikke alt de må spise.
Her kan du læse om hvad din papegøje kan tåle, hvad den må spise og hvad den ikke må få
Legetøj til Papegøjer
Det er vigtigt at stimulere og aktivere en papegøje med legetøj, nogle mener så megetlegetøj til papegøjen som muligt, andre køber mindre, men vigtigst af alt, er at papegøjen kan lege når du ikke er hjemme. Klik her, og se et par muligheder for legetøj til dine fugle og papegøjer
Papegøjer er Facinerende
Udover at de generelt er flotte og fascinerende, har vi mennesker sandsynligvis fået vores helt særlige forhold til papegøjer, fordi vi kan lære dem brudstykker af vores eget sprog. En evne der næsten kun er forbeholdt papegøjer og som adskiller dem markant fra sangfugle og kolibrier. Fænomenet har været et videnskabeligt mysterium længe, og givet anledning til adskillige forskningsprojekter i årtier. Allerede tilbage i 80’erne fandt man talecentrene i undulaternes hjerner, men hvad der har adskilt dem fra fx sangfuglene, har indtil nu været uvist.
Papegøjer har adskilt sig fra andre fugle i 29 millioner år
Den ældst kendte papegøjeart keaen fra New Zealand, som har eksisteret i 29 millioner år, er også udstyret med den særlige skal og derfor anslår forskerne, at papegøjerne adskilte sig fra de øvrige fugle allerede på det tidspunkt.
Der er noget i adskillelsen mellem sangfugle og papegøjer, der har afgjort at de fik brug for at kunne imitere lyde, siger hun. Eventuelt i fuglenes indbyrdes sociale forhold. Det skal yderligere forskning sætte fokus på, samtidig med at forskerne heller ikke endnu er klar over, om skallen af nerveceller har andre funktioner.
Papegøjers og menneskers evner til at tale, minder om hinanden
I det lange perspektiv kan studierne af papegøjernes imitationsevner måske også fortælle noget om vi menneskers.- Vi kan godt lide at sige, at papegøjer har meget tilfælles med mennesker. På samme måde som en menneskebaby lærer sprog ved at høre det, ser det ud til, at det samme gælder for papegøjerne. – Får de ikke sproget ind fra start, bliver det skævt i resten af livet.
Pasning af papegøjer
Klik her hvis du skal have passet din papegøje
Vigtige overvejelser før køb af papegøje
Inden man beslutter sig for at anskaffe sig en papegøje, skal man gøre sig nogle store overvejelser. En papegøje er et meget socialt dyr og vil gerne have en mage. Er den helt alene, vil den meget nemt komme til at kede sig. Det allerbedste er at have en han og en hun – og samtidig tage sig meget af begge. Man skal tage sig af papegøjerne mange timer hver eneste dag. Papegøjer kan blive utrolig tamme, men det kræver arbejde. Er papegøjen tam, har den det bedre i fangenskab, og den er nemmere at omgås, end hvis den ikke er tam. En papegøje laver lyde – og man kan ikke bare bede den tie stille. At holde papegøjer kræver, at man sætter sig grundigt ind i tingene inden.
Voliere
En papegøje kræver en meget stor voliere, hvor der er plads til, at den kan flyve rundt og strække sine vinger. I modsat fald vil den blive deprimeret og frustreret. Et bur er altså ikke stort nok. Størrelsen på volieren kommer an på papegøjens størrelse og hvor mange papegøjer, der er. Dværgpapegøjer bør have en voliere, der mindst er 1 m lang, nymfeparakitter bør have en voliere, der mindst er 3 m lang, amazonpapegøjer bør have en voliere, der mindst er 4 m lang, og en voliere til ara’er skal mindst være 8 m lang.
Motion
Ligesom en hund skal ud at gå tur hver eneste dag og bruge benene, så skal en papegøje hver dag have motion og bruge vingerne. Et voliere må hellere være for stort end for småt, og det skal altid være firkantet. Har man volieren udendørs skal der være læ, og papegøjen skal kunne komme i ly for regn m.m. Man kan f.eks. bygge et hus eller man kan overdække volieren. Mindre arter som f.eks. dværgpapegøjer skal have en redekasse med tilhørende redemateriale (dun, fjer, kokostrævler, små kviste), hvori de kan overnatte – også i den indendørs voliere.
Yngel
Større papegøjer bruger kun redekasser, når de vil yngle. Papegøjen vil føle sig mere tryg, hvis tre af siderne og loftet er dækket til, så kun forsiden er af metalgitter. Man skal sørge for, at andre dyr ikke kan komme ind til papegøjen og skade den. Den indendørs voliere placeres bedst i et lyst hjørne uden træk. Volieren skal udstyres med siddepinde, så papegøjen har mulighed for at flyve fra pind til pind. Nogle af pindene skal være højt placeret, så papegøjen har mulighed for at sidde højt til vejrs og holde øje. Papegøjer kan bedst lide, hvis de kan betragte det hele – og os – fra oven. Der skal ikke være alt for mange pinde, der skal nemlig også være plads til, at papegøjen kan flyve lange strækninger. Ude i naturen ville papegøjen flyve fra træ til træ.
Pinde
Siddepindene skal være naturgrene, der ikke er sprøjtede, f.eks. fra birke-, pære- og æbletræer. Der skal være et bundlag af f.eks. groft grus, der indeholder værdifulde mineraler og grit, hvilket er godt for papegøjernes fordøjelse. Desuden er det nemt at holde rent. Brug aldrig savsmuld eller sand, da det støver og kan forårsage luftvejsproblemer. Derudover skal der være vand- og foderskål af porcelæn, så de ikke bliver hakket i stykker, “badekar”, kalksten og skaller. Vand- og foderskål kan fastgøres i gitteret eller anbringes på volierens bund. Vand- og foderskål samt “badekar” placeres et sted, hvor der ikke er siddepinde lige ovenover, da de ellers hurtigt bliver svinet til af ekskrementer. Man skal sørge for, at papegøjen ikke kan åbne lemmene i volieret eller på anden måde slippe ud og flyve væk. Ofte er det en god idé at lukke lemmene med små karabinhager.
Rengøring
Volieret gøres rent minimum en gang om ugen. Vand- og foderskåle samt “badekar” gøres rent dagligt. Til rengøring af volieren er det en god idé at bruge varmt vand og en lille smule biologisk nedbrydeligt opvaskemiddel. Sørg for at den indendørs voliere står i et rum, hvor der ikke bliver røget. Rygning og os er papegøjer ikke glade for.
Flokdyr
Papegøjer er meget sociale flokdyr og man bør absolut sørge for, at papegøjen har en mage. For de fleste papegøjerarter gælder det, at man ikke kan sætte mere end ét par i samme voliere. Det afhænger af arten. Dværgpapegøjer kan man dog godt holde i en flok – der skal dog bare være plads nok i volieren. Jo flere papegøjer, jo mere plads. Man skal være opmærksom på, at hanner og hunner ser ens ud hos nogle arter. Hos andre arter er det derimod meget nemt at skelne mellem en han og en hun, da der er forskel på størrelsen og på fjerdragten.
Foder
Papegøjen skal have en frøblanding af en god kvalitet eller pellets, der passer til netop dén type papegøje, man har. Derudover skal den have grøntfoder og frugt dagligt. Jo mere alsidig kosten er, jo bedre er det for papegøjen. Grøntfoder kan f.eks. være mælkebøtteblade, salat, gulerødder, agurker, salat og bær. Nogle papegøjer sætter pris på forskellige insekter, f.eks. melorme, fluer og fårekyllinger. Man kan købe insekter hos Monkey world, eller man kan fange dem selv. Papegøjer i udendørs et voliere fanger ofte selv insekter. Papegøjen skal have vitamin- og mineraltilskud en gang om ugen.
Økologi
Husk altid, at grøntfoder helst skal være økologisk. Og hvis man selv plukker mælkebøtteblade, grene m.m., så sørg for, at det ikke bliver plukket i nærheden af stærkt trafikerede veje, og at det ikke er sprøjtet. Og husk at vaske det. Hos både små og store papegøjer vil ophobningen af giftstoffer blive meget stor.
Godbidder
Som godbidder kan man bruge, afskallet solsikke, pinjekerner, jordnødder, andre nødder eller et stykke frugt m.m., som papegøjen holder specielt meget af.
Papegøje-pension
Klik her hvis du skal have passet din papegøje