Mørkerød ara
Mørkerød ara, I Monkey World har vi 3 mørkerøde ara papegøjer. Denne art bliver populært kaldet for “den blide kæmpe” pga. dens rolige temperament. Dog skal man på ingen må stikke fingrene ind i næbet på den, da den har ry for at kunne bide dobbelt så hårdt som en løve.
Latin: Ara Chloroptera også kaldet den mørkerøde ara.
[wpdevart_youtube]VMCD0CyDAR0?rel=0[/wpdevart_youtube]
Mørkerød ara
Mørkerød ara eller rød og grøn ara er en rigtig fascinerende og flot papegøje. Papegøjerne har kraftige farver og en lang hale som gør at de udskiller sig for andre papegøje arter. Den mørkerøde ara er begyndt at være oftere set i fangenskab som voliere fugl, dog sjældnere ses den som tamfugl i Danmark.
Prisen ligger typisk på 20-30.000,-
Her kan du læse om ara’en Indgolf
Her kan du læse om ara’en Zazu
Her kan du læse om ara’en Prins Albert
Her kan du læse om Dronningen af Saba
Pellets til papegøjer
Vi forhandler pellets til papegøjer, læs mere her
Temperament
Man skal stadig være yderst påpasselig, idet ara papegøjer er kendt for deres omskiftelige humør. Specielt i brunstperioden kan de blive en ”smule” arrige, Skulle papegøjen have en dårlig dag, kan det gå grueligt galt. Araens næb er nemlig ikke sådan at spøge med, da det er specialiseret til at knuse selv de hårdeste frø og nødder som var det blødt smør.
Bid styrke
Man måler et dyrs bidekraft i enheden atmosfære (atm). Krokodillen er dét dyr, der besidder den største bidekraft af alle med et bid på hele 340 atm skarpt efterfulgt af den mørkerøde ara, der har et bid på 136 atm. For at sammenligne har en pittbull terrier et bid på 83 atm, løve 69 atm, hvidhaj 27 atm, rottweiler 23 atm og endelig os mennesker på en sidsteplads med et bid på sølle 10 atm. Tænk dig godt om uanset hvor fredelig en mørkerød ara end synes, er det en meget dum idé at stikke fingrene ind i næbet på den, da den kan bide fingeren af dig uden problemer.
Udseende
Den mørkerøde ara er med sine op til ca. 95 cm lange krop den anden største papegøje i verden og vejer mellem 1-1,7kg. Den har mørkerøde fjer på hoved og mave, blå vingespidser og grønt vingebånd. Stort kraftigt næb, hvidt/hornfarvet over næb og sort under næb. Hvidt nøgent ansigt med små røde og sorte fjer. Halen er lang og blå med rød spids. I parringssessionen kan huden skifte til at blive rødlig, pga. blodtilførsel.
Der er ingen umiddelbart kønsforskel, men hunnerne kan have et smallere hoved end hannerne, DNA test må derfor fortages.
Ungfugle har samme farve som voksne, men med mørk iris, og en bredere underkæbe, som i den tidlige alder er lysere.
Milena vil ønske jer en dejlig weekend 😉
[wpdevart_youtube]HQul2ydOQso?rel=o[/wpdevart_youtube]
Alder
Den mørkerøde ara har en gennemsnits alder på 50-70 år, men i fangenskab ofte ældre.
Pasning
Med et gennemsnits vingefang på 118-125cm og et af de kraftigste papegøje næb er det vigtig at have et stort, rummeligt og ikke mindst at stærkt bur, For at holde denne form for papegøje. Den mørkerøde ara skulle eftersigne være den klogeste af araerne og kræver derfor en masse opmærksomhed. Det er også en af de bedste såkaldte showbirds da den lærer hurtigt og har et behov for at vise sig frem.
Ferie pasning af ara
Monkey World tilbyder papegøje hotel til pasning af din ara. Vi har en papegøje pension, hvor vi vil forkæle din ara imens du er på ferie.
Adfærd
Araen er som sagt et meget socialt dyr, og opfører sig til tider som et barn, den mørkerøde ara er også længere i sin udvikling end de andre araer. Den har brug for daglige udfordringer ellers vil den kede sig og adfærds problemer kan opstå.
Den mørkerøde ara en super flyver, dog i fangenskab vil den gerne klatre i stedet for at flyve på de korte afstande.
Den har et meget højt skrig, men gør det dog sjældent i længere tid ad gangen, mest ved solopgang og igen ved solnedgang.
Legetøj til papegøjer
En ara skal have kraftigt legetøj. Vi har ofte legetøj til salg i Monkey World. Læs mere her!
Udbredelse og levevis
Den mørkerøde ara lever normalt i de høje skove og fugtige lavlandsskove nær vand, i det nordlige Mellem- og Sydamerika.
Her spiser de for det meste frø, frugt og nødder. I fangenskab er de dog kendt for at være meget nysgerrige mht. nye smagsprøver.
Mørkerøde araer er hårdføre og kan gå ude hele året så længe der er mulighed for at gå i læ for blæst og frost.
Opdræt
Lægger 2-4 æg der udruges på 24-28 dage. Ungerne er flyvefærdige efter ca. 15-19 uger.
I naturen lægger araen ofte sine æg i et dødt træ. I fangenskab yngle den mørkerøde ara også godt, men er ofte længere om at vise tegn på yngleinteresse i forhold til andre araer.
Slægtede arter og mutationer
Blåpandet dværgara
Rødbuget dværgara
Dværgara
Hyacint ara
Gulnakket ara
Hahn’s ara
Soldater ara
Buffons ara
Lyserød ara
Gulbrystet blå ara
Blue-throated ara
Neumann´s ara
Rødrygget Ara
Spix ara