Chiafrø.
Ceder nødder.
Hasselnødder.
Cashewnødder.
Mandler.
Macademianødder (med skal.)
Pinjekerner.
Pistacienødder.
Pecanødder.
Pekan.
Valnødder .
Liste over hvad papegøjer må få af Frugt og grønt
Grønt som ærter, majs, broccoli osv. der har været kogt, må gerne serveres for fuglene, bemærk dog at grøntsagerne skal være kogt uden salt.
Abrikos (også tørret abrikos) (Frugten serveres overskåret/ i bidder. Skrællen kan spises, hvis man vasker den grundigt før servering. Stenen spiser de ikke.)
Ananas (uden skral)
Ananaskirsebær (kun bærret og ikke hylsteret )
Appelsin ( Mht lorier skal man være forsigtig med det høje vitamin C-indhold (Iron storage disease – en sygdom, hvor fuglen ophober jern i kroppen. C-vitamin øger kroppens optag af jern). Appelsin serveres i de naturlige “både”. Skrællen er ikke spiselig og bør ikke tilbydes fuglen pga behandling med citra-shine)
Agurk.
Banan(tørret banan kan også buges) (Større fugle kan tilbydes banan med skræl (vask frugten grundigt først); mindre fugle uden skræl og gerne i udskårne stykker)
Bladselleri.
Blåbær.
Baby majs.
Brombær.
Blommer.
Broccoli.
Bladbeder.
Blomkål.
Bønnespirer.
Cantaloupmelon (Melon serveres i udskårne stykker; skallen kan serveres med hvis frugten afvaskes grundigt først. Ved servering for mindre arter bør kernerne fjernes (ligesom ved servering for mennesker); mens de større arter og særligt kakaduer synes at foretrække kernerne)
Carambole/stjernefrugt (I store mængder vil oxalsyre binde madens kalk. Også vin- og æblesyre findes i frugten. Carambole tåler nedfrysning. Frugten serveres i udskårne stykker og skrællen kan spises med – vask derfor frugten grundigt før servering. Kernerne er spiselige.)
Chili.
Dragonfruit/Rød pitahaya (Frugten serveres halveret med skal eller man kan skrabe det hvide frugtkød med kerner ud og tilbyde fuglen det i en skål. Serveres bedst med skal; denne spiser dog kun de færreste fugle med.)
Enebær.
Fersken (Frugten serveres i udskårne stykker. Skrællen er spiselig, hvis man vasker frugten grundigt først. Stenen er uspiselig.)
Fennikel.
Figen.
Glaskål.
Guldknapper ” vejgrøfteplanten ” (de skal lige ligge og tør lidt op før de serveres + at de skal skylles inde de ligges til tørring man ryster/tørre det værste vand af inden man tørre guldknapperne” vejgrøfteplanten “. Og de plukkes kun ved ikke befærdede steder.)
Grankogler (plukket friske direkte fra træerne, skal lige ligge 1 dags tid hjemme i stuen så de åbner sig og så er de ellers fyldt med frø indeni og de syntes at det er superskønt at pille i. Alm nedfaldne tørre kogler uden frø i kan også sagtens bruges, jeg ruller dem nogengange i lidt honning og derefter sesamfrø eller hirsefrø så der er lidt godter at pille af, en tur i køleskabet/fryseren med sådan en kogle så stivner honningen og frøene bliver siddende lidt længere) (husk pluk ikke kogler nær befærdet veje pga. tung metaller)
Granatæble (Man kan vælge kun at servere det røde frugtkød med kerner i; men din fugl får langt mere sjov ud af at få granatæble serveret i halve eller kvarte stykker. At pille kerner og kød ud selv giver sund beskæftigelse til din fugl.)
Græskar (man kan evt. koge det, græskarkernerne er guf for gøjerne)
Guava (Frugten serveres i udskårne stykker; skrællen er ikke spiselig.)
Grøn kiwi og Gul kiwi (Frugten serveres i udskårne stykker; skrællen kan spises.)
Gulerod (hel eller revet)
Honningmelon (Melon serveres i udskårne stykker og serveres gerne med skal, hvis frugten er grundigt afvasket først. Til de mindre arter serveres frugten uden kerner (man skraber dem væk ligesom når man tilbereder melon til sig selv) hvorimod de større arter og særligt kakaduer synes at foretrække netop kernerne.
Hyben med frø (kan også fryses ned til senere brug)
Hyldebær.
Hvidløg. (fx. Knus hele hvidløg)
Hindbær.
Ingefær.
Jordbær.
Kattegræs i potte.
kardemomme kerner/kapsler.
Krølsalat (vådt)
Kartoffel. (skal være kogt uden salt, rå kartoffel er farligt for dem ligeledes med salt som de ikke kan komme af med igen da de ikke kan svede som os mennesker.)
Kakifrugt/sharonfrugt ( Frugten serveres i udskårne stykker eller i halve/kvarte. Skindet er spiseligt, hvis frugten er vasket grundigt før servering)
Kaktusfigen (Frugten serveres i skiver, halve eller kvarte. Det er nemmest at servere med skræl; men den spises ikke med.)
Kirsebær. (stenen fjernes før man severe kirsebærne)
Kiwano (Man kan enten skrabe alt det grønne kød og kerner ud og servere i en skål, eller skære frugten med skal ud i halve/ kvarte. Sidstnævnte foreslag giver fuglen mulighed for beskæftigelse og sjov, mens den graver de spiselige dele frem)
Kokos (Kokos serveres i stykker; evt siddende i et stykke skal.)
Kålrabi.
Kumquat (Større fugle tilbydes frugten hel (husk at vaske skrællen grundigt først!); mindre arter skal have den halveret. Frugten serveres med skræl – og skrællen er spiselig.)
Kvæde (Frugten serveres som æbler og pærer – med skræl og i udskårne stykker)
Litchi (Større arter tilbydes frugten hel i sin skal; de mindre arter skal have skallen fjernet. Frøet i midten menes at være uspiseligt for fugle; men kakaduer gnaver gerne i det.)
Longan (Større arter tilbydes frugten hel i sin skal; de mindre arter skal have skallen fjernet. Frøet i midten menes at være uspiseligt for fugle; men kakaduer gnaver gerne i det.)
Mango (Frugten skal afvaskes særdeles grundgt før servering. Mango tilbydes i udskårne stykker med skræl. Stenen i midten er uspiselig.)
Mandarin (ikke for meget)
mælkebøtter. (gerne med rod og husk at skylle mælkebøtten for jord før servering)
Majs fra dåse (skylles godt og hakkesevt. groft til mindre fugle)
Majskolber (kogte eller rå)
Majroe.
Nashi (Frugten serveres som æbler og pærer; dvs i udskårne stykker og med skrællen på.)
Nektariner. (Frugten serveres i udskårne stykker. Skrællen er spiselig, hvis man vasker frugten grundigt først. Stenen er uspiselig.)
Netmelon/galiamelon ( Melon serveres i udskårne stykker med skal på. Derfor er det vigtigt at vaske frugten grundigt før servering. Til de mindre arter serveres frugten uden kerner (man skraber dem væk ligesom når man tilbereder melon til sig selv) hvorimod de større arter og særligt kakaduer synes at foretrække netop kernerne.)
Ost. (skive-oste)
Papaya (Frugten serveres i udskårne stykker med eller uden skræl. Husk evt at afvaske frugten grundigt før servering. Kernerne i midten er uspiselige og fjernes før servering.)
Passionsfrugt ( Frugten servers overskåren/ halveret. Selve skrællen serveres med; men de færreste fugle spiser den.)
Pastinak.
Peberfrugter i alle typer.
Persillerod.
Pære.
Ribs. (gerne på grene)
Radiser.
Rosenkål.
Rosiner.
Rødbede. (rå)
Rambutan (Frugten serveres overskåret; uden skræl på. Stenen i midten er uspiselig)
Rønnebær.
stjernefrugt (I store mængder vil oxalsyre binde madens kalk. Også vin- og æblesyre findes i frugten. Carambole tåler nedfrysning. Frugten serveres i udskårne stykker og skrællen kan spises med – vask derfor frugten grundigt før servering. Kernerne er spiselige.)
Spinatblade.
Solbær.
Stikkels bær.
Slikærter.
Tomat.
Tjørnebær.
Tørretflodkrebs.
Tamarillo (Frugten serveres i udskårne stykker evt uden skræl. Skrællen kan være meget bitter! Kernerne i frugten kan spises af de større fuglearter men bør fjernes til de mindre fugle)
Vandmelon (Melon serveres i udskårne stykker med skal på. Derfor er det vigtigt at vaske frugten grundigt før servering. Til de mindre arter serveres frugten uden kerner, hvorimod de større arter og særligt kakaduer synes at foretrække netop kernerne.)
Vindruer (Frugterne skal vaskes grundigt før servering. De større arter kan klare en hel vindrue; de mindre skal have frugten halveret for at kunne komme til. Kernerne er spiselige; men ved servering for lorier bør de fjernes (lorier kan ikke fordøje kernerne) og ikke for mange af dem.)
Æble (ikke kernehuset eller kerne da fugle ikke kan tåle dem)
Ærter (gerne med bælg)
Friske krydderurter:
Alle urter kan spises i moderate mængder.
Oregano.
Timian.
Citronmelisse.
Persille.
Kørvel.
Basilikum.
Karse.
Kruspersille.
Dild.
Purløg.
Liste over hvad papegøjer må få af Grene til papegøjer
Bur grene må være af:
Ask.
Bøg. (gerne med blade)
Birk.
Elm.
Fyr.
Gran.
Hassel.
Hvidtjørn.
Jordbærtræ.
Lærketræ.
Magnolie.
Morbær.
Poppel.
Pære.
Rød kornel.
Skov æbletræ.
Æbletræ.
Pilegrene (skal være gråpil, da andre er farlige for dem, især rødpil som er særdeles giftig. Og når man samler gråpil ind så skal det ikke være ud mod befærdet veje eller hvor der bliver spøjtet med gift pga. tung metaller)
Papegøjer og andre fugle MÅ IKKE FÅ:
Rå kartoffel.
Avodokado.
rå løg.
Abergine.
Chokolade.
Kaffe.
Spirituus.
Salt.
Asparges.
Chiafrø.
Ceder nødder.
Hasselnødder.
Cashewnødder.
Mandler.
Macademianødder (med skal.)
Pinjekerner.
Pistacienødder.
Pecanødder.
Pekan.
Valnødder .
Liste over hvad papegøjer må få af Frugt og grønt
Grønt som ærter, majs, broccoli osv. der har været kogt, må gerne serveres for fuglene, bemærk dog at grøntsagerne skal være kogt uden salt.
Abrikos (også tørret abrikos) (Frugten serveres overskåret/ i bidder. Skrællen kan spises, hvis man vasker den grundigt før servering. Stenen spiser de ikke.)
Ananas (uden skral)
Ananaskirsebær (kun bærret og ikke hylsteret )
Appelsin ( Mht lorier skal man være forsigtig med det høje vitamin C-indhold (Iron storage disease – en sygdom, hvor fuglen ophober jern i kroppen. C-vitamin øger kroppens optag af jern). Appelsin serveres i de naturlige “både”. Skrællen er ikke spiselig og bør ikke tilbydes fuglen pga behandling med citra-shine)
Agurk.
Banan(tørret banan kan også buges) (Større fugle kan tilbydes banan med skræl (vask frugten grundigt først); mindre fugle uden skræl og gerne i udskårne stykker)
Bladselleri.
Blåbær.
Baby majs.
Brombær.
Blommer.
Broccoli.
Bladbeder.
Blomkål.
Bønnespirer.
Cantaloupmelon (Melon serveres i udskårne stykker; skallen kan serveres med hvis frugten afvaskes grundigt først. Ved servering for mindre arter bør kernerne fjernes (ligesom ved servering for mennesker); mens de større arter og særligt kakaduer synes at foretrække kernerne)
Carambole/stjernefrugt (I store mængder vil oxalsyre binde madens kalk. Også vin- og æblesyre findes i frugten. Carambole tåler nedfrysning. Frugten serveres i udskårne stykker og skrællen kan spises med – vask derfor frugten grundigt før servering. Kernerne er spiselige.)
Chili.
Dragonfruit/Rød pitahaya (Frugten serveres halveret med skal eller man kan skrabe det hvide frugtkød med kerner ud og tilbyde fuglen det i en skål. Serveres bedst med skal; denne spiser dog kun de færreste fugle med.)
Enebær.
Fersken (Frugten serveres i udskårne stykker. Skrællen er spiselig, hvis man vasker frugten grundigt først. Stenen er uspiselig.)
Fennikel.
Figen.
Glaskål.
Guldknapper ” vejgrøfteplanten ” (de skal lige ligge og tør lidt op før de serveres + at de skal skylles inde de ligges til tørring man ryster/tørre det værste vand af inden man tørre guldknapperne” vejgrøfteplanten “. Og de plukkes kun ved ikke befærdede steder.)
Grankogler (plukket friske direkte fra træerne, skal lige ligge 1 dags tid hjemme i stuen så de åbner sig og så er de ellers fyldt med frø indeni og de syntes at det er superskønt at pille i. Alm nedfaldne tørre kogler uden frø i kan også sagtens bruges, jeg ruller dem nogengange i lidt honning og derefter sesamfrø eller hirsefrø så der er lidt godter at pille af, en tur i køleskabet/fryseren med sådan en kogle så stivner honningen og frøene bliver siddende lidt længere) (husk pluk ikke kogler nær befærdet veje pga. tung metaller)
Granatæble (Man kan vælge kun at servere det røde frugtkød med kerner i; men din fugl får langt mere sjov ud af at få granatæble serveret i halve eller kvarte stykker. At pille kerner og kød ud selv giver sund beskæftigelse til din fugl.)
Græskar (man kan evt. koge det, græskarkernerne er guf for gøjerne)
Guava (Frugten serveres i udskårne stykker; skrællen er ikke spiselig.)
Grøn kiwi og Gul kiwi (Frugten serveres i udskårne stykker; skrællen kan spises.)
Gulerod (hel eller revet)
Honningmelon (Melon serveres i udskårne stykker og serveres gerne med skal, hvis frugten er grundigt afvasket først. Til de mindre arter serveres frugten uden kerner (man skraber dem væk ligesom når man tilbereder melon til sig selv) hvorimod de større arter og særligt kakaduer synes at foretrække netop kernerne.
Hyben med frø (kan også fryses ned til senere brug)
Hyldebær.
Hvidløg. (fx. Knus hele hvidløg)
Hindbær.
Ingefær.
Jordbær.
Kattegræs i potte.
kardemomme kerner/kapsler.
Krølsalat (vådt)
Kartoffel. (skal være kogt uden salt, rå kartoffel er farligt for dem ligeledes med salt som de ikke kan komme af med igen da de ikke kan svede som os mennesker.)
Kakifrugt/sharonfrugt ( Frugten serveres i udskårne stykker eller i halve/kvarte. Skindet er spiseligt, hvis frugten er vasket grundigt før servering)
Kaktusfigen (Frugten serveres i skiver, halve eller kvarte. Det er nemmest at servere med skræl; men den spises ikke med.)
Kirsebær. (stenen fjernes før man severe kirsebærne)
Kiwano (Man kan enten skrabe alt det grønne kød og kerner ud og servere i en skål, eller skære frugten med skal ud i halve/ kvarte. Sidstnævnte foreslag giver fuglen mulighed for beskæftigelse og sjov, mens den graver de spiselige dele frem)
Kokos (Kokos serveres i stykker; evt siddende i et stykke skal.)
Kålrabi.
Kumquat (Større fugle tilbydes frugten hel (husk at vaske skrællen grundigt først!); mindre arter skal have den halveret. Frugten serveres med skræl – og skrællen er spiselig.)
Kvæde (Frugten serveres som æbler og pærer – med skræl og i udskårne stykker)
Litchi (Større arter tilbydes frugten hel i sin skal; de mindre arter skal have skallen fjernet. Frøet i midten menes at være uspiseligt for fugle; men kakaduer gnaver gerne i det.)
Longan (Større arter tilbydes frugten hel i sin skal; de mindre arter skal have skallen fjernet. Frøet i midten menes at være uspiseligt for fugle; men kakaduer gnaver gerne i det.)
Mango (Frugten skal afvaskes særdeles grundgt før servering. Mango tilbydes i udskårne stykker med skræl. Stenen i midten er uspiselig.)
Mandarin (ikke for meget)
mælkebøtter. (gerne med rod og husk at skylle mælkebøtten for jord før servering)
Majs fra dåse (skylles godt og hakkesevt. groft til mindre fugle)
Majskolber (kogte eller rå)
Majroe.
Nashi (Frugten serveres som æbler og pærer; dvs i udskårne stykker og med skrællen på.)
Nektariner. (Frugten serveres i udskårne stykker. Skrællen er spiselig, hvis man vasker frugten grundigt først. Stenen er uspiselig.)
Netmelon/galiamelon ( Melon serveres i udskårne stykker med skal på. Derfor er det vigtigt at vaske frugten grundigt før servering. Til de mindre arter serveres frugten uden kerner (man skraber dem væk ligesom når man tilbereder melon til sig selv) hvorimod de større arter og særligt kakaduer synes at foretrække netop kernerne.)
Ost. (skive-oste)
Papaya (Frugten serveres i udskårne stykker med eller uden skræl. Husk evt at afvaske frugten grundigt før servering. Kernerne i midten er uspiselige og fjernes før servering.)
Passionsfrugt ( Frugten servers overskåren/ halveret. Selve skrællen serveres med; men de færreste fugle spiser den.)
Pastinak.
Peberfrugter i alle typer.
Persillerod.
Pære.
Ribs. (gerne på grene)
Radiser.
Rosenkål.
Rosiner.
Rødbede. (rå)
Rambutan (Frugten serveres overskåret; uden skræl på. Stenen i midten er uspiselig)
Rønnebær.
stjernefrugt (I store mængder vil oxalsyre binde madens kalk. Også vin- og æblesyre findes i frugten. Carambole tåler nedfrysning. Frugten serveres i udskårne stykker og skrællen kan spises med – vask derfor frugten grundigt før servering. Kernerne er spiselige.)
Spinatblade.
Solbær.
Stikkels bær.
Slikærter.
Tomat.
Tjørnebær.
Tørretflodkrebs.
Tamarillo (Frugten serveres i udskårne stykker evt uden skræl. Skrællen kan være meget bitter! Kernerne i frugten kan spises af de større fuglearter men bør fjernes til de mindre fugle)
Vandmelon (Melon serveres i udskårne stykker med skal på. Derfor er det vigtigt at vaske frugten grundigt før servering. Til de mindre arter serveres frugten uden kerner, hvorimod de større arter og særligt kakaduer synes at foretrække netop kernerne.)
Vindruer (Frugterne skal vaskes grundigt før servering. De større arter kan klare en hel vindrue; de mindre skal have frugten halveret for at kunne komme til. Kernerne er spiselige; men ved servering for lorier bør de fjernes (lorier kan ikke fordøje kernerne) og ikke for mange af dem.)
Æble (ikke kernehuset eller kerne da fugle ikke kan tåle dem)
Ærter (gerne med bælg)
Friske krydderurter:
Alle urter kan spises i moderate mængder.
Oregano.
Timian.
Citronmelisse.
Persille.
Kørvel.
Basilikum.
Karse.
Kruspersille.
Dild.
Purløg.
Liste over hvad papegøjer må få af Grene til papegøjer
Bur grene må være af:
Ask.
Bøg. (gerne med blade)
Birk.
Elm.
Fyr.
Gran.
Hassel.
Hvidtjørn.
Jordbærtræ.
Lærketræ.
Magnolie.
Morbær.
Poppel.
Pære.
Rød kornel.
Skov æbletræ.
Æbletræ.
Pilegrene (skal være gråpil, da andre er farlige for dem, især rødpil som er særdeles giftig. Og når man samler gråpil ind så skal det ikke være ud mod befærdet veje eller hvor der bliver spøjtet med gift pga. tung metaller)
Papegøjer og andre fugle MÅ IKKE FÅ:
Rå kartoffel.
Avodokado.
rå løg.
Abergine.
Chokolade.
Kaffe.
Spirituus.
Salt.
Asparges.