Kakadue Papegøje
Kakadue har vi haft siden 2016 Kakaduerne var henholdsvis 2 og 14-16 år gamle. Dvs Samardi er fra 2015 og Kokos er fra ca. 2001-2003 Samardi og Kokos bor i voliere med adgang til at gå indendørs og få varmen. Kokos nyder at sidde inde foran den anbragte varmelampe, mens Samardi er mere social og foretrækker at komme udenfor og snakke både med os og de andre papegøjer.
Samardi og hans fodermester Cecilia.
Latin: Cacatua galerita
[wpdevart_youtube]tnw7h6gFXF4?rel=0[/wpdevart_youtube]
Også kendt som gultoppet kakadue.
[wpdevart_youtube]dgmoxPLrD3Q?rel=0[/wpdevart_youtube]
Kokos er lånt ud til Dibs, der skal bruge ham til en reklame film vedr. betalingsløsninger på nettet.
Kakadue
Her i Monkey World har vi to mellem gultoppet kakaduer og en Salamon kakadue:
Samardhi: Her kan du læse mere om Samardhi
Kokos: Her kan du læse mere om Kokos
Den 5/1 2018 var Samardi med på virksomhedsbesøg hos Børnehuset Rørskov, hvor han fik lov til at sidde på skuldrene af alle de dejlige glade børn.
Vi fik Samardi fra en familie, som med stor sorg var nødt til at skille sig af med ham, da deres datter desværre ikke kunne tåle hans støv. Kakaduer producerer nemlig en slags støv, der holder deres fjer rene i varme, tørre områder, hvor der ikke er adgang til at bade.
Samardi er et af de dyr, vi har med på virksomhedsbesøg. Han er en meget rolig, glad og nysgerrig fugl, som elsker at opleve noget nyt. Vi kan derfor tage Samardi med i børnehaver, plejehjem og andre institutioner, hvor han spreder glæde og god stemning hos mennesker omkring ham, når han løfter sin gule fjertop.
Pellets til papegøjer
Vi forhandler pellets til papegøjer, læs mere her
Fodermester
Vores fodermester Cecilia har dagligt i sommerperioden Kakaduen Samardi med rundt på sin foderrunde. Om vinteren kan vi ikke tage ham ind og ud grundet temperaturskiftet. Han er en kakadue, som elsker at se verden omkring ham, og de nye oplevelser bringer ham glæde, ligeså meget som de mennesker, som hilser på ham.
Når Samardi er med rundt og fodre, får han først hilst på sine venner i den lille regnskov, hvor der bor paryktamariner, sump skildpadder, hajer og piratfisk. Herefter får han mødt vores dværgsilkeaber, leguaner og skægagamer. Efter at have besøgt både grønne leguaner og røde leguaner, kommer Samardi med ud til ænderne, påfuglene, samt gver de hvidøret silkeaber mad. Til sidst kommer Samardi ud til sine venner, de blåpandede amazoner, araérne, jacoérne og de andre kakaduer, i deres voliere hvor de alle venter på mad. Her får han fri, så kan kan snakke med alle vennerne.
Monkey World i TV
Monkey World skal i oktober 2017 være med i Kristians børne program, på Ramasjang Quizdyrene.
Se udsendelsen her: SAMADRI I RAMASJANG
- Hvad ved dyrene om de andre dyr?
- Dagens quizdyr er kakaduen Samardi.
- Han bliver quizzet om dyr, som er aktive om natten.
- Samardi ved en del om dyr.
- Men han er mere interesseret i om quizværten Stefan, og alle natdyrene fra quizspørgsmålene, mon har det godt. For måske går de rundt og bøvler me……. Se udsendelsen for mere:
- SAMADRI I RAMASJANG
Monkey World´s fodermester Rikke har altid ønsket sig en Kakadue. Rikke snakker med både Samardi og Kokus, men det næste stykke tid, skal Rikke hjælpe med at få Kokos til at overgiver sig til endnu en kvinde.
Kokos kommer fra en familie hvor Kokos stjal alt opmærksomhed, eller skreg. Det er svært at være omkring en Kakadue hele dagen, når man også har andre gøremål. Derfor skreg Kokos rigtig meget, især når han var alene hjemme. Kokos begyndte at plukke sig, og sad igennem meget lang tid uden fjer på brystet. På kun en måned i Monkey World, med selskab hele døgnet og flere arts venner, fik Kokos mange af sine fjer tilbage. Kokos plukker sig stadig lidt her over vinteren, men det vil bælive meget bedre når sommer varmen kommer tilbage fra foråret.
Kakadue plukker sig
Kokos, sidst oktober 17
Kokos efter 30 dage, sidst november 17
Gultopped kakadue
Den gultoppede kakadue findes i 3 forskellige størrelser; lille, mellem og stor. På trods af at disse 3 ligner hinanden på en prik i farven, er de 3 forskellige arter af kakaduer. Der findes den lille gultoppet kakadue (cacatua sulphurea, ikke galerita), som også har arten orangetoppet (eller citron) kakadue under sig. Den lille er typisk op til 34 cm fra hoved til halefjer. Derudover er denne kakadue kritisk udrydningstruet i naturen, og hører derfor også til den dyre ende af kakaduer.
Den mellem gultoppet kakadue bliver også kaldt en Eleonora kakadue. De bliver som regel 44 cm lange, og er de mest populære at holde i fangeskab, både på grund af deres nysgerrige og underholdende natur, og deres flotte, gule fjertop. Her i Monkey World har vi to mellem gultoppet kakaduer, Samardi og Kokos.
Til sidst er der stor gultoppet kakadue. Denne kakadue bliver også kaldt triton og er blandt de største, hvide kakaduer med en gennemsnitlig længde på 50 cm sammen med Moluk kakaduen.
Alle 3 arter kan findes i Indonesien, hvoraf den store gultoppet kakadue primært bor i Australien.
[wpdevart_youtube]T5BOZH6926k?rel=0[/wpdevart_youtube]
Kakaduens Udseende:
Den gultoppet kakadue er alt fra 30-60 cm lang og vejer mellem 300-900 gram, alt efter arten af kakadue.
Hele kroppen er hvid, med undtagelse af fjertoppen, undersiden af vingerne og undersiden af halefjerene. Af og til kan de have gule kinder, hvor opaciteten af farven på disse fjer er individuel fra fugl til fugl.
Alle kakaduer har en form for fjertop, som de løfter, når de bliver forskrækkede, bange, overraskede, indimellem nysgerrige og når de vil have opmærksomhed fra enten ejer eller artsfæller. På den gultoppet kakadue består af fjertoppen af to symmetriske rækker af gule fjer. Disse fjer sidder alle fast foran på fuglens hoved, men ser ud til at fylde mere, når toppen er løftet.
Næbet er gråt og meget krumt, i forhold til mange andre papegøjer. Krumningen af næbet er et særligt kendetegn ved kakaduearten.
Gultoppede kakaduer er seksuel dimorfiske, hvilket betyder, at man kan se forskel på hanner og hunner. Som regel har hannerne sorte iris og hunnernes iris er brun/rødlig. Dette kan man dog ikke regne med 100%, og derfor er en DNA test ofte nødvendig for at kende kønnet.
Unge kakaduer har en mørk iris ligesom hannen, og lysner med tiden efter kønnet på fuglen.
Alder:
Den lille gultoppet kakadue kan blive omkring 65 år gammel, men ældre er set, endda helt op til 75 år.
Alderen på den mellem gultoppet kakadue ligger omkring 40-45 år, men er dog også set helt op til 65 år.
Den store gultoppet kakadue har en levealder på 55-60 år i fangeskab, og betydeligt mindre i naturen.
Pasning:
Alle kakaduer, inklusiv salomon kakaduen, er gode til at larme, og endda et særligt talent for at skrige. Kakaduer er derfor ikke egnede til lejligheder, rækkehuse eller tætte naboer.
En kakadue her brug for plads, og derfor skal buret være stort nok til, at fuglen kan bevæge sig frem og tilbage og strække vingerne ud. Derudover skal fuglen også have mulighed for at komme ud af buret i løbet af dagen.
Kakaduer er meget intelligente, hvilket kræver at den hele tiden er aktiveret, enten gennem leg eller legetøj.
Adfærd:
Den gultoppet kakadue er god til at være højlydt i forhold til andre, mindre typer kakaduer.
Intelligensen hos en kakadue svarer til et menneskebarn på 5-6 år. Den følelsesmæssige intelligens er lig en 2-årigs. Det betyder, at selvom at en kakadue kan løse svære opgaver og gåder, kan de stadig opføre sig som et lille barn, der ikke får sin vilje.
Kakaduer i fangeskab har ofte en tendens til at plukke sig, hvis deres behov ikke bliver opfyldt. Dette er som regel det sociale behov.
Til gengæld er kakaduer meget kærlige og hengivende fugle og man siger, at det eneste en kakadue ønsker sig, er at blive elsket af sit menneske eller fuglevenner.
Kakadue udbredelse og levevis
Den gulbrystede blå ara lever normalt i de høje skove og fugtige lavlandsskove nær vand, i det nordlige Mellem- og Sydamerika.
Her spiser de for det meste frø, frugt og nødder.
I fangenskab er de dog kendt for at være meget nysgerrige mht. nye smagsprøver.
Den er generelt ikke særlig sart overfor lave temperaturer og kan umiddelbart holdes ude året rundt, dog frostfrit.
Spis varieret
Det er en god idé at vænne din kakadue til at spise så varieret som overhovedet muligt, for at den kan få sine næringsbehov dækket optimalt.
Gift
Der er nogle ting, som kan være ren gift for din kakadue at indtage, nemlig:
Chokolade, kaffe og kakao, som indeholder stoffet theobromine, som er det rene gift for fugle
Avocado og rå kartofler
Jordnødder, da der er risiko for at de indeholder aspergillus svamp – giv i stedet hasselnødder, valnød, mandler eller pinjekerne – men kun som snacks en gang imellem eller ved træning. Vil du alligevel give jordnødder, så køb dem i dit supermarked som er til mennesker, da disse er under løbende kontrol – det er dem til dyr ikke!
Rabarber, aubergine, oliven og asparges
Koffein, cola og alkohol
Mælkeprodukter (fuglen kan ikke fordøje dem!)
Citrusfrugter
Har jeg plads til buret?
– Størrelsen på buret kommer selvfølgelig helt an på hvilken størrelse papegøje man har tænkt sig at anskaffe, men jo større det er, jo bedre er det. Det anbefales at man køber et stærkt bur af stål eller jern da det skal kunne modstå papegøjens stærke næb.
Et bur på 1 x 1 x 1 meter er absolut minimum til en enkelt papegøje, og det må gerne være en variant der kan åbnes i toppen, så den kan sidde i ”åbent bur” i al den tid der er nogen hjemme.
Har jeg tid til øvelse og træning?
– Kakaduer er intelligente papegøjer hvorfor de har brug for stimulering og selskab ellers vil de kede sig. Man kan lave mange ting med sin kakadue og lære dem mange ting men det tager tid og tålmodighed.
Hvad hvis det ikke går som forventet med min kakadue?
– Der kan være mange gode grunde til at du ikke får et godt forhold til din kakadue. Uanset hvad, er det en god idé fra starten af at have undersøgt, om der findes kærlige hjem der er klar og villige til at modtage en kakadue, såfremt den ikke rigtigt kan falde til i dit hjem.
Behov
Her er det vigtigt at du sætter fuglens behov øverst, og lige så snart den udviser uønsket eller uhensigtsmæssig adfærd, såsom at pille sine egne fjer, bide eller skræppe, og enten afhjælper problemerne, eller finder et hjem til den med særlige ressourcer til at få den på ”rette køl” igen.
Vandrepokal
Det er altid bedst, hvis man giver afkald på en kakadue, at sørge for at den kommer ud til nogen med et stort voliere med andre artsfæller, så man undgår at den ender som vandrepokal, men i stedet får lov at nyde sit otium sammen men andre artsfæller.
Alder
Holder jeg fast i min beslutning – også om 20 år? – En kakadue bliver meget gammel – helt op til 90 år, og derfor er det vigtigt at du gør dig klart at det er en beslutning for livet, at anskaffe sig en kakadue. Det bliver din livsledsager for resten af dine dage hvis du passer den ordentligt.
Hvad skal man overveje før man anskaffer sig en kakadue?
Er der børn i hjemmet? – Børn og papegøjer er sjældent en sund kombination, da papegøjen kan blive stresset, og børnene kan blive meget bange, hvis den ved et uheld eller hvis den føler sig skræmt, kommer til at bide dem. Et bid fra en kakadue kan være meget alvorligt og give store sår, derfor er det vigtigt at du gør det klart for dine børn, at en kakadue ikke er legetøj, og at man skal være rolig når man er i samme rum som den.
Vigtige facts om kakaduer
Kakaduer lever i 40-90 år i gennemsnit, hvor de større lever længst, men de fleste i fangenskab bliver ikke så gamle.
Det er svært at se på en kakadue om den er en han eller en hun fordi der ikke er nogen særlig forskel i udseendet. Det siges at hunnerne har brunlige/røde iris mens hannen har sort iris.
DNA
Hvis man vil være helt sikker er man nødt til at få foretaget en DNA-test hos dyrlægen. Det foregår ved at dyrlægen tager et udtræk fra fjerene, som så sendes til undersøgelse.
Kakaduer producerer et fint pulver når de renser deres fjer, dette sætter sig på buret og rundt omkring i rummet og kan være allergi fremkaldende, så det er vigtigt at rense buret ofte.
Kakaduer bider i ting
Kakaduer kan godt lide at bide i ting og ødelægge diverse trælegetøj man kan finde på at give dem, så det gør at buret kan være lidt rodet. Da den har behov for at holde sig beskæftiget, er det vigtigt at du hele tiden giver den noget at bide i og lege med, gerne i form af gode, store og friske grene fra haven eller skoven.
Kakaduer kan være fantastiske kæledyr, men de kræver også meget tid og stor tålmodighed, det er ikke et kæledyr man køber bare for at den skal sidde i et bur.
Skal luftes dagligt
Dens store vinger skal luftes hver dag, og den kræver opdragelse som en hund, en kat, ja nærmest som et lille barn, og det er også derfor der er så mange papegøje-ejere der føler sig som nybagte forældre, når de adopterer en papegøje til familien – med alle de glæder og sorger der hører med.
Man skal også huske på at de kan blive meget gamle, men så har man også en god ven måske resten af livet, der hele tiden er der for dig, i medgang og modgang. Den knytter som regel stærke bånd til dens ejer, og den husker din stemme, dit udseende og din fremtoning.
Her kan du læse om flere arter af kakaduer:
Kakaduer er meget populære at have som kæledyr fordi de er meget intelligente og er rigtig flotte.
Der er forskellige arter af kakaduer, både store og små. Ret populært taler man også om at der findes sorte og hvide kakaduer.
De stammer fra øerne ud for kysterne af Ny Guinea, Indonesien og Australien. De forskellige kakaduearter har samme behov, men de varierer i udseende, intelligens og også temperament.
Når du skal vælge hvilken kakadue du vil anskaffe dig som kæledyr i dit hjem er det vigtigt at se på forskellighederne mellem arterne, og ikke bare anskaffe sig den der ser flottest ud. Her er en kort liste over de forskellige arter med nogle detaljer om hvordan de ser ud og hvordan de generelt opfører sig.
Man kan opdele dem i store og små kakaduer:
Store kakaduer:
Paraply kakaduer
Paraply kakaduer er charmerende, søde og rare papegøjer som er velegnet som familie kæledyr. De er også kendt som hvid kakadue som skyder en stor hanekam op hvis den bliver overrasket eller bange.
Moluk kakaduen
Moluk kakaduen er en papegøje der binder sig meget til sine ejere og elsker at få meget opmærksomhed og også har brug for denne opmærksomhed for ikke at kede sig. Moluk kakaduen har en flot orange/gul hanekam som den folder ud hvis den bliver bange eller forskrækket. Men det kan også være en følelsesmæssig respons.
Gultoppet kakadue
Gultoppet kakadue er en del af de meget intelligente papegøjer der har brug for rigtig meget opmærksomhed, træning og mental stimulering. De har det med at plukke deres egne fjer af og ødelægge ting når de keder sig. Den har gule fjer på hanekammen, vingerne og halefjerene.
Palmekakaduer
Palmekakaduer er meget flotte og unikke i udseende på grund af deres mørkegrå farve og røde kinder. Palmekakaduen kan godt gøres tam men det kræver meget træning, hvilket gør at denne papegøje kun er velegnet for ejere med meget tid og tålmodighed.
Inka kakaduen
Inka kakaduen eller også kendt som Major Mitchell Kakaduen er meget attraktiv på grund af dens flotte lyserøde farver og imponerende udseende. Men denne papegøje har nogle helt særlige behov hvilket kan være svært og tidskrævende at opfylde.
Nøgenøjet kakadue
Nøgenøjet kakadue er ikke så farvestrålende som sine større brødre men de er meget legesyge og søde hvilket gør dem perfekte for dem der vil have en papegøje med sindet af en større papegøje men ikke har så meget plads derhjemme.
Rosa kakadue
Rosa kakadue er blevet populær de sidste par år selvom det er en meget følsom papegøje, de er blevet attraktive på grund af deres venlige natur og flotte farver.
Goffins kakaduen
Goffins kakaduen er en perfekt ven på grund af dens egenskab til at have et stærkt bånd med sin ejer, og de elsker daglig interaktion og er nemmere at tage sig af end andre papegøjearter. Disse papegøjer kan dog også være ødelæggende hvis de ikke får nok opmærksomhed ligesom nogen af de større kakaduer.
Små kakaduer
Nøgenøjet kakadue er ikke så farvestrålende som sine større brødre men de er meget legesyge og søde hvilket gør dem perfekte for dem der vil have en papegøje med sindet af en større papegøje men ikke har så meget plads derhjemme.
Kakaduens adfærd
I kakaduens hjemlande anses nogle af arterne for at være deciderede skadedyr, da de med deres kraftige næb er i stand til at ødelægge både grøntsager der er dyrket på markerne, men også træer og andre opholdssteder. Det er ikke en adfærd man på nogen måde kan sætte en stopper for, men noget som fuglene simpelthen gør for at holde sig beskæftigede – og mætte.
Splitter det hele ad
Du skal derfor ikke blive forskrækket, hvis din kakadue splitter burets grene ad i løbet af et par dage, men derimod se det som et signal på at det er en rask fugl med masser af energi.
Kakaduer har det svært med at leve med artsfæller på særligt lidt plads. Især op til ynglesæsonen kan det gå vildt for sig, og selv fugle, der har dannet par, kan gå hen og komme i klammeri med hinanden – hannen bliver simpelthen voldelig overfor hunnen, og kan i ekstreme tilfælde finde på at dræbe hende! Husk derfor altid at være opmærksom, hvis du har flere kakaduer gående i samme bur.
Tale og ord
Kakaduer er ikke så gode til at snakke og sige ord som andre papegøje arter, men de kan sagtens lære at sige ord og sætninger hvor nogle selvfølgelig er bedre end andre til at lære dette. Ønsker man at lære en papegøje at tale, skal man i stedet kigge efter en af de arter der er fortrinelige talere, såsom amazonpapegøjen, grå jaco eller ara papegøjen.
Vigtigt at vide
De følelsesmæssige behov for kakaduer varierer fra art til art. Dem der er meget krævende kan begynde at bide og skrige hvis de ikke bliver stimuleret og får opmærksomhed nok. Hvis en kakadue ikke får nok opmærksomhed kan den også begynde at plukke fjerene af sig selv og blive aggressiv.
Inteligente
Det er altså nogle fugle der er lige så intelligente som de er smukke, og derfor kræver de beskæftigelse og masser af tid. De kan godt gå hen og blive temmelig klæbende og uselvstændige, og det sætter store krav til dig som ejer, så det ikke går hen og bliver en vandrepokal, der går fra ejer til ejer fordi man misforstår dens store behov for opmærksomhed og adfærd.
Foder til kakaduer
Kakaduer spiser gerne frisk frugt og grønt sammen med korn og eventuelt pellets hvilket er anbefalet af de fleste. Vi fodrer i Monkey World med frisk frugt, en god korn blanding samt pellets
Frø og nødder kan også gå an men da de ligger højt med fedt er det ikke så sundt for papegøjer i store mængder, men derimod godt at bruge som godbidder til træning for eksempel.
Grunden til at diverse frøblandinger kan være en dårlig idé at give som normalt foder, er at papegøjen hurtigt kan lure af hvilke frø den bedst kan lide, og så vil den sortere alle de andre frø fra, og derfor ikke få dækket sine næringsbehov.
Opdræt
Lægger 2-4 æg der udruges på 24-28 dage. Ungerne er flyvefærdige efter ca. 13-14 uger.
I naturen lægger araen ofte sine æg i et dødt træ (palme).
I fangenskab skal redekassen være meget robust for at kunne tåle araens næb.
Kassen skal være 120x120x60 cm, og kan bygges til at stå på jorden. Dog yngler de også i ophængte redekasser.
[wpdevart_youtube]PJAjlF038ug?rel=0[/wpdevart_youtube]
Monkey World
Monkey World er for børn og unge i Rudersdal kommune og dens omegn. Vi vil gerne gøre noget for børn og unge, der har det svært. Det kan være udviklingshæmmede, kræftramte, skilsmissebørn, autisme, stressramte børn og unge uden et sted at kunne være sig selv. Monkey World er et sted, hvor man kan tage en pause fra hverdagen og tage et par dybe indåndinger i et afslappet, afstressende og roligt miljø på en ny måde, med rislende vand og Araérnes pludren og lyde i baggrunden af den lille hyggelige regnskov.